Haber

Turistik ilçenin yüzde 80’inde altyapı yok

Turistik ilçenin yüzde 80’inde altyapı yok

Vatandaşlar lağım çukurundan kurtulmak istiyor

İstanbul’un yanı başındaki turistik bölgede bulunan konutların atık suları vidanjörlerle çekiliyor.

Yaz aylarında 300 binden fazla kişinin yaşadığı tatil bölgesinde kanalizasyon bulunmuyor.

TEKİRDAĞ İstanbul’un yanı başındaki turizm bölgesi Marmaraereğlisi’nin sahil mahallelerinde kanalizasyon olmadığı için hanelerin çöpleri fosseptikte toplanarak vidanjörlerle kaldırılıyor.

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesine bağlı Yeniçiftlik Mahallesi’nde yıllardır yaşanan altyapı sorunu vatandaşları çileden çıkardı. Yaz aylarında nüfusu 300 bini aşan Marmara Denizi kıyısındaki Yeniçiftlik Mahallesi’nin kanalizasyon sorunu hala çözülemedi. İstanbul’un yanında yaklaşık 150 bin konutun bulunduğu turistik mahallenin yaklaşık yüzde 80’inde kanalizasyon bulunmadığı bildirildi.

Kanalizasyon olmadığı için atık su için kazdıkları lağım çukurundan büyük zarar gördüklerini belirten Gürsel Gerçek, “Mahalle muhtarımızın, muhtarımızın, belediye başkanımızın hiçbirinden faydamız yok. Çok mağduruz, bir an önce sokaklarımıza kanalizasyon yapılmasını istiyoruz” dedi.

“Özel bir vidanjöre bin lira ödüyoruz”

Vidanjör sıkıntısına değinen Mehmet Şahin, “Yurt dışında kalıyorum, Almanya’ya geliyorum. Çocuklarımızla yılda bir tatile geliyoruz ama geldiğimize pişman oluyoruz. Kayıtlarımız burada, her şeyimiz burada ama denize gidiyoruz sular kesiliyor lağım dolu kimse gelip çekmiyor paramızı vermemize rağmen burada kendi paramızla rezil oluyoruz geldiğimize pişman oluyoruz resmi yok burada sorularımıza cevap vermiyor.Her gün arıyoruz günde on defa aramamıza rağmen kimse buraya gelip sorunlarımızla ilgilenmiyor.Son zamanlarda belediyeye su ücretine ek olarak bu parayı da ödüyoruz.” ödememize rağmen hala ödemiyorlar. Hala işlerimizi vidanjörlerle halletmeye çalışıyoruz. Özele bin lira ödüyoruz. Su parasına ek olarak belediyeye de para ödüyoruz. Biz tüm vergilerimizi ödememize rağmen, tüm ödemelerimizi yapmamıza rağmen belediye neden bu hizmetleri bize göndermiyor?” diye tepki gösterdi.

“Elektrik var, su var, doğalgaz var ama altyapı yok”

Özel çocuğu olan Tülay Kocaağa, bakmakta güçlük çektiğini belirterek, “Vidanjör istiyoruz ama gelmiyor. Alt yapı yok. Çocuğu yıkayamıyorum. balkonda çocuk Yazık Yazık Biz burada vergi ödemiyor muyuz Vergi ödüyoruz neden olmasın Alt yapı yapmak gerekmiyor mu Biz denizden geliyoruz su yok. Çukur dolduğunda vidanjörü çağırıyoruz, sıra var diyor” diye konuştu.

“21. yüzyılda altyapıdan bahsediyoruz”

Yeniçiftlik Mahalle Muhtarı Doğan Filiz, “Biz burada Trakya’nın ana giriş kapısıyız. Büyükşehir hep yanımızda Şarköy, Malkara, Hayrabolu tamam onlar da yapsınlar ama burada en büyük sıkıntı altyapı sorunu. Kıymetli şey burayı çözmek. Giriş kapısını temizlemek. “Gerisini biz temizleyelim. Maalesef aldıkları hizmetleri alamıyoruz. Burada Büyükşehir tarafından altyapı ile ilgili herhangi bir hizmet göremedik. Şarköy’deki sayfiye sadece orada yapılıyor. Büyükşehirin paylaştığını görüyoruz. Vatandaş olarak biz de istiyoruz. Şimdi 21. yüzyılda yaşıyoruz, hala altyapıdan bahsediyoruz” dedi.

“300 binden fazla insan burada yaşıyor”

Buranın altyapısının ve suyunun tamamen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi TESKİ’ye bağlı olduğunu vurgulayan Filiz, “Burası. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 15 yıldır verdiği cevap ‘Ben biyolojikim arıtma tesisini değiştiremem!’ Ama Marmaraereğlisi Belediyesi’ne soruyoruz. Marmaraereğlisi Belediyesi ‘araziyi verdim’ diyor. Burada 300 binin üzerinde insan yaşıyor. Burada 150 bin ev var. Kadir Albayrak burada tek yetkili.’ “Elinde belge var. , bize her zaman gösterir. Kendini bu kadar savunuyor” dedi.

Arsayı Mermereereğli Belediyesi’nin verdiğini söyleyen Muhtar Filiz, “O da ben verdim, 2 yıl hiç bir şey yapmadı oraya çivi çakmayın meclis kararı bizde. Bize döndü. Tekrar verdik diyor.” Geçen gün TESKİ müdürünü aradım, ‘İhale projesini verdik’ dedi. Başlayınca dedik, ‘en geç 3 yıl sonra başlayacak’ diyor. Kendi fikrimi sorarsanız, inanmıyorum. Doğruları konuşmamız gerekiyor” dedi.

“İlçemizin yüzde 80’inde altyapı yok”

Altyapı sorunuyla ilgili açıklama yapan Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, “İlçemizin yüzde 20’sinde alt yapı var, yüzde 80’inde altyapı yok, vidanjörlerle çekiliyor. Bu yaz da vidanjörler gelmiyor. Vatandaşlarımız var. 15 gündür bekliyorum”Birden fazla sorun var. Vatandaş bu sıkıntıdan muzdarip yani şikayetçi. Septik tanklar, büyümedikleri için taşıyor. Bazı fosseptikler dolup taşıyor. Yolda koku olacak, pislik olacak, hastalık olacak” dedi.

Marmaraereğlisi sınırlarında TESKİ ve özel olmak üzere toplam 35 vidanjör çalıştığını belirten Başkan Ata, “Daha çok Yeniçiftlik, Dereağzı, Kamaradere, Sultanköy en sıkıntılı yerler. Sahil kesiminde değil. Sultanköy’ün belli bir yerinde yüzde 50’sinde yok büyükşehir TESKİ Şimdi Marmaraereğlisi’nde 7 bin 500 metrekare arsayı belediyemizden kendilerine verdik inşaata başladılar ağır ağır devam ediyorlar. Çeşmeli Mahallesi’nde 80 bin metrekarelik yer devlet tarafından verilmiş. Proje ihalesini de yaptılar. Şimdi inşaat ihalesi nedir, zaman kazanıyorlar onu da bilmiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu